FirDauS FaMiLy

FirDauS FaMiLy

Monday, December 21, 2009

kita bagai menumpang di bumi sendiri

Entry kali ni kira lepas geram...
Sebenarnya dah banyak hari berlalu... tapi asyik terlupa jer...
i ni dah lama tak naik bas, nak dijadikan citer, last saturday hubby cuti...
sebab Alif batuk teruk sangat malam tu, so hubby decide taknak gi keje
nak jaga anak...
i memangla tak bleh cuti on that day sebab ada tender closing...
Projek 9million tu, mau tak kelam kabut my boss..
segala price, unit rate, technical data sumer tu ada ngan i je...
tapi takpela, janji masuk keje, my boss ok jer...
So, i masuk keje pun dah pkl 11am...
Nasib baik company swasta...
Bleh la i kuar masuk ofis suka hati je...
Back to the story, dah abis keje dlm pkl 2 lebih, then call hubby
cakap anak2 tido la plak, tak sampai hati nak kejut dorang...
So, i decide balik naik bas... dah 4 tahun tak naik bas...
macam blur gak... so, my frens cakap bas pegi rumah i tu
Metro Bus No. 20...
Bila bas tu dah sampai, i pun naik la, bas ni ada konduktor org indon la...
mengikut cakap nya pun kita dah tau pun...
dia tanya nak turun mana, so i ckpla tmn putra perdana,
diani kerek gak, tanya lagi putra perdana tu besar, kat mana?
manalah i tau sedetail tu yg dia nak, so i cakapla dekat masjid...
then ok la amik tiket, bayar...
Masa dlm bas, i dengar bising2 gaduh...
tp i tak amik pot pun sebab dok leka baca magazine...
rupa2nya si konduktor ni dok bergaduh dengan sorang
warga mas... sebab apa tak pasti, mungkin warga mas bayar kurang kot...
Dengan berlagaknya dia halau warga mas tu turun bas...
memang kurang ajar siap tengking...
tp warge mas tu buat derk jeer... dia cakap depan sikit dia nak turun...
Sebelum dia turun tu dia cakap
"Saya orang malaysia, awak tu orang indon, menumpang jer kat sini,
jangan buat macam tempat sendiri"
Memang patut pun dia cakap camtu...
si konduktor ni memang indon pun, tengok muka pun dah bleh agak...
i pun tak teragak2 menyimpan no hotline utk aduan, geram tau...
ikutkan hati time tu gak nak call...
tp fon habis bateri plak... geram sungguh...
Bila bas tu lalu depan taman rumah i, i tekan button then turun...
pastu konduktor tu cakap "kak, masjid kat depan lagi," pastu i jawabla
"rumah i kt depan tu jer" then turun dgn secepat mungkin...
memang tak sanggup naik bas lagi...
rasanya ni last la i naik bas...
mat-mat indon, minah2 indon je dalam bas ni...
orang kita tak la ramai sangat naik bas...
tapi tak sumer indon tu jahat, saya ada sorang kawan ustaz irfan namanya..
baik sangat, diala yang mengajar kami mengaji Quran di bulan ramadhan..
sanggup datang rumah selepas terawih dgn motor kapcainya tu...

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails