FirDauS FaMiLy

FirDauS FaMiLy

Wednesday, February 24, 2010

SaLaM MaULiDuL RaSuL

Maulidur Rasul (dalam bahasa Arab bermaksud kelahiran Rasul) adalah hari bersejarah keputeraan Nabi Muhammad. Hari ini jatuh pada hari ke-12 bulan Rabiul Awal sempena kelahiran Nabi yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571. Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala. Tapak kelahiran baginda pula kini mempunyai satu bangunan kecil yang dikenali sebagai Maulid Nabi.




Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

Tuesday, February 23, 2010

Gelabah...

Hubby will off to Sarawak's Bintulu Offshore again...
Bila dapat berita camni, saya mula tak tentu arah
sapa nak tolong uruskan anak2 malam2 & pagi2...
sapa2 nak buat susu anak2 tengah malam...
sapa nak tukarkan anak2 ni...
sapa nak tukarkan pampers adam...
sapa nak layan adam tengok kartun malam2...
Hadoiiiii...

Yang paling tak best, tak dapat contact....
phone & internet tak dapat oooo...
biasa klu outstation luar klang valley ok lagi la
at least blh video call dgn anak2 setiap masa
tp klu Offshore tunggu call saja la...



ni gambar hubby masa gi offshore Miri Sarawak


sunset from the site

habis keje ni la kejenya, nak buat apa lg semua sudut laut je


tempat tinggal dorang, cam hostel kan, tengok tempat, klu site kecik,
tido dalam bot je la


Semua laut, klu meletup, mati katak je la...

bot yg datang sebulan sekali or 2 minggu skali, klu dah siap keje awal pun
bot takde susah gak nak balik, so hari2 dia akan tanya bot bila
datang, sebab dah tak sabo nak blk rumah



Salam....

Salam...

Minggu ini saya sangat la sibuk bagi saya.... sebab sekarangni dlm proses mengangkut barang ke ofis baru, tp saya tidak angkut barang, saya tukang arah je... pastu order makanan utk dorang....
esok nak kena ke telekom lagi nak transfer streamyx line & phone line.... minggu depan dah mula keje kat ofis baru....


Ok habis cerita ofis, cerita pasal business pulak, ahad lepas saya menghadiri seminar SM & SSM,
memang berbaloi-baloi la bagi saya yg kurang semangat, bila dah hadir seminar ni, semangat datang balik and the schedule of appointment start full for this week, semalam dah start jumpa client & my business deal success about 1/2 hour only... seronok buat bisness ni, tak perlu bersusah payah buat kerja, income every month.....

Kepada sesapa yg berminat nak join this business sama2 jangan takut hubungi saya.... tak rugi join business ni, kawan bertambah ramai & dah macam family pun, yang paling penting income beribu-riban sebulan.... masyuk gitu....
wt business partner mai (congrats for 3rd pregnancy) dan yana



Mai present well on that day, congrats!!


-

-

duit utk dihabiskan or for keep



tak sah kalau takde citer pasal my 2 kiddos.... sekarang dah pandai tuntut janji... apapun saya suka melayan kerenah my 2 kiddos ni... sebagai upah ditinggalkan kenala bg apa yg dorang minta.... Chicky meal for my 2 kiddos...




Thursday, February 18, 2010

Happy Chinese New Year... Angpau Mau!!!

GONG XI FA CAI

SeLaMat TaHuN BaRu CiNa
KePaDa SeMuA KaUm CiNa
SeMoGa MuRaH ReZeKi & RiNGaN2 kan tAnGan
BaGi AngPaU :)

Ceria sungguh CNY tahun ni...
apa tidak nya...
Angpau tahun ni lebih ong dari tahun lepas
tahun ni isinya sumer biru...
klu tahun lepas ada gak bagi isi merah...
bab makan takyah cakap...
lepas rayani, nak kena fikir nak lunch or dinner
kat mana plak!!
our subcon & supplier dah
start tanya nak makan kat mana..
Alhamdulillah... murah rezeki...


Memandang skrg ni masih ramai lg bercuti
So, Angpau terkumpul setakat ni

-

-

Angpau Pertama, dari our top subcon aircond,
EAC diwakilkan olen Mr. Sim
toceh toceh toceh:)
-

-

-

-

-


Angpau ke2, juga dari our subcon plumbing
Mr. Ho...
toceh toceh toceh:)
-


-
-

-
-

Angpau ke3 dari our grill supplier, Leslie
toceh toceh toceh:)

-

-

Angpau ke4 ,
dr my boss Steven
yg tak disangka2
selama aku keje sini tak penah dia bagi angpau
agaknya tahun ni, murah hati nak angpau
sebab staff dia asyik bising mintak angpau kot...
apa pun terima kasih byk
sebab bg kami bonus & angpau
tahun depan bg banyak lg...
toceh toceh toceh:)
-

-
-
-

Angpau ke5, dr my second boss Mr. Lim,
selalunya isinya warna merah, tapi tahunni
isinya hmmm.... apapun terima kasih...
toceh toceh toceh :)

-

-

-

-
Angpau ke6, dr insurance agent for the company...
harini i panggil dia dtg ofis nak discuss
pasal insurance for a few project
maybe nak ambil hati client dia kot...
so dia bg la i angpau...
apapun terima kasih...
toceh toceh toceh:)
-
-
-
-
-
hamper from our supplier & subcon, lebih banyak
dari raya puasa...

-

dan semestinya limau... kalau takde limau tak meriahla
raya.... aku dah angkut 5 kotak,
2 kotak bg baby sitter alif & adam,
1 kotak bagi baby sitter adam yg lama
2 kotak angkut balik kampung
tu pun banyak lg balance, bagi kat cleaner,

-




Monday, February 8, 2010

Sibuk Memanjang....

Saya tersangatla sibuk.... tak sempat menjenguk blog...
my birthday baru je lepas...
alhamdulillah... syukur ke hadrat Illahi dipanjangkan umur
dimurahkan rezeki dan dikurniakan keluarga bahagia
semoga semuanya diberkatiNya..
harini baru dapat ang pau
yg lain belum bagi lagi
maybe lepas raya dapat banyak sikit
skrgni sibuk arrange dinner for CNY
shopping at PADINI, and IOI Mall


lain2 gambar akan update kemudian...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails