FirDauS FaMiLy

FirDauS FaMiLy

Monday, May 31, 2010

Family Walk @ berkenalan jiran tetangga

Sempena cuti
AJK taman menganjurkan
Family Walk utk penghuni taman
di samping mengeratkan
silaturahim
di antara penduduk taman ni
almaklumlah masing2 sibuk
kadang2 jiran kiri kanan pun tak kenal
kami pun bukan kenal sangat jiran2 kami
hanya kenal kiri & kanan jer
pastu selang beberapa rumahtu
ingat2 lupa gitu
so, semalam kami mengambil
kesempatanla utk sama2 memeriahkan
aktiviti taman ni
Alif & Adam masih tak semangat
sebab baru baik demam
kesian anak umi
mula2 semangat jugak
tapi bila nak start family walk
dah tak bermaya
Adam sempat lg lena kat pangku umi
.
.
.
.
sebelum mula family walk
ada sedikit senaman dan aerobik
pastu dah mula
family walk keliling kawasan perumahan sini
sambil berpegang tangan ahli keluarga
kalau sampai dulu tapi tak
pegang tangan dikira batal
.
.
.
.
kami menang tempat last skali
mana tak nya
dok sembang dgn makcik sorang tu
sambil dok tunjuk rumah jiran2
atleast dapat tahu la
siapa jiran kita
.
.
.
.
.
aerobik dulu sebelum mula
.

.
.
.
alif diam jer, langsung tak mo ikut
.
.
.
.
.
Adam baru bangun tido
.
.
.
.
.
masih mamai lg
.
.
.
.
macamana nak menang, sumer tak mo jalan
.
.
.
.
Alif & Adam amik hadiah saguhati
.
.
.
.
.
Abah teman Adam & Alif beratur
.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.
.


.
.
.
.
.
.
Adam dapat gula2













Sunday, May 23, 2010

Bila Suami Rajin Ke Dapur

Bila suami volunteer nak masak
si isteri senyum panjang jer
best betui
kalau selalu camni
citernye bermula weekend semalam
si isteri bangun pagi
nak goreng bihun
dengan tiba sakit perut
tak leh sambung keje kat dapur
si suami pun amik alih
goreng bihun
sedap gak...
anak2 pun sibuk nak tolong..
pastu tengah hari
si isteri dok kusyuk
tengok ulangan konsert AF8
dengan alasan
semalam terlepas tengok sebab
pegi kenduri
pastu si suami pun volunteer nak masak
wah sonok betui rasanya
walaupun tak seberapa
tapi cukup bermakna bagi si isteri
kalau camni selalu kan sonok...
.
.
.
.
.
.
.
.
tengok la apa yg di masak oleh Encik Suami ni
.
.
.
.
Sayur campur versi vietnam katanya
ada telur seketui
.
.
.
.
.
yang ni biasa je la, ayam goren & ikan goreng

walaupun simple, bukan main selera
si isteri ni makan
bukan senang nak suruh masakni...

Friday, May 21, 2010

Mari tengok pokok

Pagi tadi sebelum nak pi keje
tengok pokok kacang
dah menjalar kat pagar
sonok plak tengok
tapi pokok cili tak beso2 plak
tuan tanah maleh
macam mana nak beso
ni pun nasib baik hubby dok boh baja
nak harap bini dia hampeh
maleh btui la
tengok pokok kacang ni
benih my mom bawak dr kg
.

.
.
.
.
pokok limau purut
cenonit je
bila nak beso ni
.
.
.
.
.
yang ni daun kesum & daun pandan

.
.
.
.
akhir berbumbung jugak
pondok kecik ni
org kelate panggil dangau
biasanya petang weekend ler
dok lepak kat sini
sambil tengok hubby berkebun
pastu dok intai alif & adam main kat taman
sambil2 tu makan cekodok
kalau rajin, lipat ler kain yg baru
amik dari ampai
kena pulak angin sepoi2 bahasa
ewah ewah:)





Thursday, May 20, 2010

Vacation

saya sedang menguruskan
a short trip to PD
my boss telah bagi cadangan 2 hotelni
so, pilih la yg mana berkenan
for me mana2 pun tak kisah
janji hotel tu cantik
menarik




utk next company trip masih
dalam proses...
kena tunggu saya settle
PTPTN dulu, sebab dah kena
blacklist Imigresen...
hampeh btuiiii...




hopefully bulan depan dapat settle...







Cadangan Pertama:


Thistle Hotel
Rating: 4 Star


komen: tak penah pegi lagi hotel ni, tapi tengok gambo sini
cam cantik... kira ok ler tu...
ada king size bed ngam2 utk 4 branak tp
tak macam Awana dpt 2 queen bed






















Cadangan Kedua
Avillion Admiral Cove
Rating: 4 Star

komen: yg ni penah ler dok satu malam... puas hati..
nice view... kami penah dok sea view room, cantik..
bila malam rasa romantik sangat....
dapat tengok sunrise dlm bilik je...





























Sunday, May 16, 2010

update...

citer sabtu lepas
petangtu hubby nak pegi beli
helmet
jadi, kami ikut je ler...
lama btuiiii dia dok pilih helmet..
sampai dah bosan kat dalam kedai tu..
jadi kami pun lepak la kat luar
kedai tu...


angin pun sepoi2 bahasa....


.


.


.


.


adam skrg dah pandai post amik gambar
& alif pulak dah liat takmo amik
gambo
.


.


.


.


.


.


main pintu


.


.


.


.


.


2 beradik
.


.


.


.


.


.


3 beranak
.


.


.


.


.


.


unik pulak keta 3 tayarni... macam syok jer tengok dorang test keta...
.


.
.
.
pastu singgah potong rambut 3 beranak..
.

.
.
.
Alif ok jer potong rambut, tp mula2 tu kena pujuk gak...
.

.
.
.
.
turn adam, tu dia meraung tak hingat...
takut sangat potong rambut
.

.


.


.


.
.
pastu dah cool & steady
.


.


.


.


.


.


.


.
.


Keesokan harinya
tak ke mana pun
sibuk basuh kain dah setengah hari..
kemas rumah dan halaman...
tengok tanaman dah kering...
masak pun simple jer
sebab pagi dah sarapan
nasi lemak...
.
.
.

ikan goreng, sup kentang, sayur campur & udang bersos
.
.
.

.






Wednesday, May 12, 2010

Ketam oh Ketam

Malam tadi bawa Alif makan ketam
sejak abah dia outstation
hari2 dia tanya umi
"abah pegi tangkap ketam ke?"
setiap abah call itu la soalan yg di tanya
then bila amik abah kat airport
itu juga soalan yg ditanya..
nasib baik dia faham, abah takleh bawa balik ketam
nanti dia gigit...
jadi kita kuar gi makan ketam je la...
.
.
.
Restoren Tasik kat Shah Alam
.

.
.
.
.
tp kat sini lain pulak namanya...
.
.
.
entrance
.
.
.
.
.
.
.
.
me
.
.
.
.
hubby
.
.
.
.
adam dok tengok ikan...
.
.
.
.
.

makanan dah sampai, roti manis cicah sos ketam
sedap..

.
.
.
.
.
menu yg dituggu...
sedap...
.

.
.
.
siakap stim halia
.
.
.
.
.

Alif tak sabar dah nak makan ketam
.

.
.
.
.
tak sia2 bawa Alif makan ketam... makan habis 2 ekor ketam..
berbaloi-baloi...




LinkWithin

Related Posts with Thumbnails